Jongeren Informatie
Punt Amsterdam-Noord
020 333 9222
info@jipnoord.nl

Rechten & Plichten

Rechten en Plichten

De Grondwet is de belangrijkste wet in Nederland kennen en die geldt voor iedereen. In artikel 1 staat dat niemand op grond van zijn huidskleur, afkomst, geslacht of leeftijd gediscrimineerd mag worden. In artikel 7 staat dat je recht hebt op vrijheid van meningsuiting.
Nederland heeft het Verdrag voor de Rechten van het Kind ondertekend. Dit verdrag gaat over een aantal belangrijke rechten van kinderen en jongeren, zoals het recht op liefde en zorg, op onderwijs en een eigen mening.

Minderjarig - meerderjarig

Iedereen van 18 jaar en ouder is meerderjarig. Ben je jonger en ongetrouwd, dan ben je minderjarig. De rechten en plichten van minderjarigen zijn anders dan die van meerderjarigen.
Als minderjarige sta je onder gezag of voordij van je ouder(-s) of voogd. Zij verzorgen je, voeden je op en nemen beslissingen over jou. Je hebt hun toestemming nodig om bepaalde dingen te doen. De onderhoudsplicht van je ouder(-s) of voogd loopt tot je 21e.
Als minderjarige alleenstaande moeder kun je de kinderrechter vragen om je ‘meerderjarig’ te verklaren. Zo kun je zelf het gezag over je kind uitoefenen.

Download
Yeahright: een boekje over Kinderrechten.

Contact met JIP

Geopend ma-di-do-vr 12.00 en 17.00 uur.

Adres: Termini 22

Telefoon: 020-3339222

SMS of What’s App:
06 2326 0849

Stuur ons een E-mail

Like ons op

Tip!

Condooms? Bij het JIP koop je 10 condooms voor €1!

Evenement van de week

Welke evenementen zijn er in Noord?

Volg het op.