Jongeren Informatie
Punt Amsterdam-Noord
020 333 9222
info@jipnoord.nl

JIP-blog

"Ooit organiseer ik mijn eigen (sport)evenementen"

interview

JIP Story - by Jason Esajas, 22 jaar


Jason, hoe ben je bij SAIL terecht gekomen? “Ik ben door het JIP (Jongeren Informatie Punt) bij SAIL terecht gekomen, zij hadden mij benaderd over een aantal projecten waar SAIL Academy zich mee bezighoudt, zoals het project van ondernemers in het Oostelijk Havengebied met SAIL en het SAIL Lighthouse project. Ik was daar gelijk erg enthousiast over, het past namelijk in de richting waar ik naartoe wil gaan, evenementenorganisatie en ondernemerschap. Mijn droom is namelijk om een eigen onderneming te starten en kickbox evenementen te gaan organiseren om de sport in een positiever daglicht te zetten dan dat nu het geval is.”

Jason is namelijk een fanatiek kickboxer, zowel in de ring als daarbuiten. Hij vervolgt: “Vandaar ook dat ik 2 jaar geleden gestopt ben met de horeca opleiding bij het ROCvA en dat ik via deze werkervaring binnen SAIL erachter ben gekomen dat ik binnen het ROCvA de opleiding Handel en Onderneming wil gaan volgen. Hierbinnen leer ik hoe je een eigen onderneming kunt starten.”

“In mijn eerste gesprek met SAIL Academy heb ik onder meer aangegeven dat ik graag wil leren netwerken. Daar is nu volop ruimte voor, aangezien ik nu mijn steentje bijdraag aan het realiseren van 2 excursies voor de crew van de Tall Ships die door ROCvA studenten voor hen worden georganiseerd. Het ‘inkopen’ van excursieonderdelen, het vooruit denken, de deals sluiten met diverse partijen en het logistiek nadenken zijn onderdelen waar ik veel van opsteek. Vooral mijn gesprek met de ondernemers op de Albert Cuyp markt (als onderdeel van de ‘Hipster tour’-excursie die op vrijdag 21 augustus door ons wordt georganiseerd) was erg leuk om te doen. De marktlieden op een open manier benaderen, vragen of wij welkom zijn en afspraken met hen maken behoorden tot mijn taken.”

Bij de vraag hoe Jason het evenement SAIL ziet, zegt hij: “Super groot, internationaal, mooie sfeer, gezellige mensen, super druk. Met betrekking tot de excursies: dat wordt echt leuk, mensen vanuit de hele wereld in mijn eigen stad meenemen, nieuwe mensen leren kennen en rondlopen met het idee hoe bijzonder Amsterdam is en hoe het er elke dag aan toe gaat, dat geeft mij een trots gevoel.” Zo’n 40 ondernemers in het Oostelijk Havengebied hebben de handen ineen geslagen om ten tijde van SAIL gezamenlijk op te trekken. Er zijn 3 deelprojecten bedacht: 1) een gratis bewonerspas voor omwonenden, 2) een infokar (bakfiets) die rondfietst waar informatie over activiteiten binnen het gebied verkregen kan worden en 3) placemats met op de voorkant een plattegrond van het gebied en op de achterkant een kleurplaat voor de kinderen (met een prijsuitreiking).

Jason Esajas, 7 augustus 2015

"MIJN MOEILIJKSTE KEUZE TOT NU: WAT GA IK DOEN NA MIJN HAVODIPLOMA?"

JIP blog 4

JIP Story - by Marco Keissen


Ik was 17 en de jeugdpuisten stonden nog op mijn gezicht. Ik voelde me nog niet volwassen, maar moest wel een volwassen keuze gaan maken. Op mijn middelbare school werd niet veel aandacht besteedt aan het leven na de middelbare. Ik had geen flauw idee welke keuzes er waren..
Voor mijn eindexamens kwam mijn moeder met een lijst opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool InHolland. Het gevoel dat ik een definitieve keuze moest maken voor mijn toekomst, benauwde mij. Ik merkte aan mijzelf dat ik het onderwerp bleef vermijden en er eigenlijk niet over wilde nadenken.
Omdat ik op de middelbare school goed was in wiskunde, had ik gekozen voor de opleiding Bedrijfswiskunde. Niet dat ik deze opleiding nou zo graag wilde doen, maar het deed mij goed dat mijn ouders tevreden waren dat ik ‘gewoon’ weer naar school ging. Na een aantal weken merkte ik dat het eigenlijk helemaal niks voor mij was. Ik kon tijdens deze opleiding mijn spontaniteit en frivoliteit niet kwijt. Ik wilde stoppen. Maar ja, hoe vertelde ik dit aan mijn ouders?
Na een lange schooldag zat ik bij mijn ouders aan tafel. Mijn moeder vroeg hoe mijn dag was, en ik begon te huilen: ‘mam, ik voel mij vreselijk. Dit is helemaal niks voor mij. Veel te zakelijk. Ik wil niet meer. Ik ga elke dag met zo ontzettend veel tegenzin naar school. Ik doe dit eigenlijk alleen nog voor jullie’.
Ondanks dat bijna alle ouders graag willen dat hun kind naar school gaat, waren mijn ouders zeer begripvol. ‘Wat wil je dan? Wat heb je nodig op dit moment?’, vroegen ze.
Van binnen voelde ik dat ik nog niet klaar was voor een volgende stap. Ik wilde eerst volwassen worden, mijzelf leren kennen, voordat ik een definitieve keuze kon en wilde maken. Ik wilde werken, reizen en zelfstandig worden. Ik wilde eerst mijzelf leren kennen, weten wat mijn kwaliteiten zijn en waar mijn passie ligt.
Mijn ouders vonden het goed dat ik zou gaan stoppen met de opleiding. Vooral omdat ze zagen dat ik er nog niet aan toe was. Ze stelde wel een harde eis: ‘maar dan willen wij wel dat je goed gaat zoeken naar werk en je zo je eigen reis kan bekostigen.
Zo geschiede: ik heb een half jaar gewerkt bij TNT en de Abert Heijn en heb geleerd wat het is om te werken en mijn verantwoordelijkheid te nemen. Vervolgens ging ik samen met mijn toenmalige vriendinnetje reizen door Azië. Hier heb ik mijn eerste stappen gezet naar volwassenheid. Ondanks dat ik niet naar school ging, durf ik te zeggen dat dit mijn meest leerzame jaar is geweest.

"Dankzij de Startersbeurs heb ik een mooie kans gekregen!"

JIP blog 3

Wat houdt de Startersbeurs in?

Als je klaar bent met je opleiding en je weet zelf een werkgever te vinden die jou een kans wil geven, dan is de Startersbeurs iets voor jou. Tegen een vergoeding van 500 euro netto per maand, doe je zes maanden lang werkervaring en vakkennis op. Voor een werkgever is het aantrekkelijk je kans te bieden, omdat de gemeente Amsterdam een deel van je vergoeding betaalt.
Woon je in Amsterdam? Ben je tussen de 18 en 27 jaar, heb je je opleiding afgerond (MBO-2 of hoger)? En ontvang je geen uitkering dan is de Startersbeurs iets voor jou. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je zelf een ‘match’ regelt met een werkgever. Klik voor meer informatie hier. Hieronder volgt een interview met een jongere die momenteel gebruik maakt van deze regeling.

Stel jezelf even voor?

“Ik ben Wendel en ben 21 jaar, ik heb de opleiding MBO Medewerker Beheer ICT afgerond woon in Noord en werk nu via de Startersbeurs sinds twee maanden bij Doras en dat bevalt heel goed!”
Kun je iets meer vertellen over de regeling rondom de Startersbeurs?
“Ik werd erop gewezen toen ik bij het JIP binnen stapte om hulp te vragen bij het vinden van werk, de opleiding die ik wilde gaan doen zou pas in september starten (MBO- Medewerker Maatschappelijke Zorg) en in de tussentijd wilde ik gaan werken. Op het JIP was op dat moment Judith Pullen van Doras (Schuldhulpverlening) aanwezig en ter plekke werd de match eigenlijk gemaakt. Het sloot precies aan op wat ik zocht; het is een goed bedrijf, het staat mooi op mijn CV en het sluit aan bij de opleiding die ik ga volgen. Ik zie het als tussenstap naar wat ik later na mijn opleiding ga doen en zo bereid ik me hier al op voor. Op het JIP was op dat moment Judith Pullen van Schuldhulpverlening aanwezig en zij zou met haar manager gaan bespreken of er ruimte was voor mij binnen hun organisatie en binnen een maand kon ik starten. Uiteraard ging daar een goed gesprek aan vooraf om te kijken of het een goede match was en dat was gelukkig zo”.

Je bent nu al een paar maanden aan het werk; wat zijn je indrukken tot nu toe?

“ Ik ging sowieso zonder verwachtingen aan de slag omdat de zorgsector helemaal nieuw voor me was. Ik stapte er ‘open’ in. Ik leer veel en zie dat je veel geduld nodig hebt in deze sector. Ik ben blij met de startersbeurs omdat ze jongeren de kans bieden om werkervaring op te doen op plekken waar ze waarschijnlijk normaal moeilijk binnen komen. Bij Doras bijvoorbeeld zou ik normaal niet binnenkomen omdat ik niet aan de functievereisten voldoe; ze nemen alleen HBO-ers aan en ik heb natuurlijk (nog) geen zorgopleiding”. Waar ik verbaasd over ben ik dat Zorg heel divers is in de zin van stel je zit in de schuldhulpverlening en je helpt iemand dan merk je aan de gesprekken dat de schulden eigenlijk niet het belangrijkste zijn maar dat een andere kwestie eigenlijk de aanleiding is dat die persoon schulden heeft. In eerste instantie wou ik alleen met jongeren werken maar gaandeweg dacht ik dat ik beter breder kan inzetten heel breed kijken en vanuit mijn ervaring kijken wat ik later ga doen. Zorg was onbekend terrein voor mij maar ik kan nu beter kijken wat er allemaal is en daarna pas besluiten welke doelgroep me eventueel het best aanspreekt. Dit is een mooie kans!

Wie raad jij aan gebruik te maken van de Startersbeurs?

“Ik raad het eenieder aan, het is een geweldige mogelijkheid om op plekken te komen waar je normaal gesproken hoger opgeleid voor moet zijn of een opleiding vereist is die je misschien niet hebt. Het staat ook mooi op je CV dat is ook mooi meegenomen. Je kunt zo ook plekken komen die niet ‘standaard’ zijn. Gebruik elke mogelijkheid om het beste in jezelf naar boven te halen”

JIP blog 2

In deze rubriek stellen de JIP partners zich aan je voor; wie zijn ze en wat kunnen ze voor jou betekenen?

Naam: Antoinette van Roosmalen
Functie: GGD verpleegkundige
Spreekuur op: maandag van 14.00- 17.00 uur

Met welke vragen kunnen jongeren bij jou terecht?
“ Ze kunnen bij me terecht voor vragen over soa’s en Sense. Sense is aanvullende seksuele hulpverlening tot 25 jaar. Denk daarbij aan anticonceptie, zwangerschapstesten, verwijzing naar abortuskliniek, pijn/geen zin hebben in vrijen, vragen over seksuele geaardheid etc”.

Krijgen jongens bij een SOA test een wattenstaaf in hun piemel?
“ Dat denken veel jongens, dankzij Najib Amhali. Bij een jongens bestaat de test uit 1 buisje urine en bloedafname. Ben je een meisje dan bestaat de test uit het inbrengen van een wattenstaafje in de vagina, dit mogen ze zelf doen op het toilet en daarnaast een buisje bloed laten afnemen, door de verpleegkundige uiteraard”.

Wat gebeurt er als de uitslag positief is (procedure)?
“Na een week krijgen ze een berichtje (via mail of sms) dat de uitslag op te zoeken is op www.soatestuitslagen.nl. Op deze site kunnen ze dan zelf een afspraak maken om de medicijnen op te halen op het Weesperplein 1 in Amsterdam. Alle medicijnen zijn gratis”.

Voor veel jongeren is het best eng om bij je binnen te lopen, hoe ga je hier mee om?
“ Jongeren moeten beseffen dat ik dit werk al tien jaar doe; voor mij is niks gek. Geen enkele vraag is eigenlijk te gek. Door er zelf zo ‘gewoon’ mogelijk over te praten en het te benoemen vinden ze het als snel minder eng. Als ik merk dat ze zich ongemakkelijk voelen probeer ik ze gerust te stellen. Ik ben er juist heel trots op dat jongeren dingen bespreekbaar maken en durven binnen te stappen met hun probleem.”

Wat gebeurt er als ik een soa heb en het niet laat behandelen?
“Het gevaar is dat je andere mensen kunt besmetten (zonder dat je het zelf in de gaten hebt). Het is verstandig dat als je wisselende contacten hebt je af en toe te laten testen omdat je niet altijd merkt of je een soa hebt”.

Klik op deze link voor meer informatie.

Contact met JIP

Geopend ma-di-do-vr 12.00 en 17.00 uur.

LET OP: Uit voorzorg is het JIP kantoor gesloten i.v.m. COVID-19 virus. Alle spreekuren op locatie gaan hierdoor niet door. Wij zijn wel telefonisch en per email bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Je kunt bellen naar 0623260849 of emailen naar s.ram@amsterdam.nl of t.imziln@amsterdam.nl.

Tijdens de zomer- en kerstvakantie aangepaste openingstijden

Adres: Termini 22

Telefoon: 020-3339222

SMS of What’s App:
06 2326 0849

Stuur ons een E-mail

Like ons op